Bij het huidige app development gaan we er van uit dat we (kleine) programma' s maken, die zijn gericht op mobiele apparaten, zoals smartphones of tablets. De meest bekende van deze aparaten zijn wel de Apple iPhone en Apple iPad gevolgd door de zeer populaire Android (Google) apparaten van Samsung en HTC.

Er zijn verschillende besturingssystemen voor verschillende aparaten. De 3 grootste zijn op dit moment:

  • iOs voor apple producten
  • Android
  • Windows (mobile)

Elk besturingssysteem is anders en heeft andere eigenschappen. Het is mogelijk om apps te maken die in een keer geschikt zijn voor elk type apparaat. Dit betekent echter dat u niet alle mogelijkheden van elk apparaat kunt benutten. Of u werkelijk een app voor elk besturingssysteem nodig heeft, is afhankelijk van uw doel met de app.

Op dit moment worden apps meestal gemaakt voor Android met ongeveer 80% van de smarphone markt en iOs met ruim 15% van de smartphone markt. Daarnaast worden deze besturingssystemen ook voor de meeste tablets gebruikt. Windows speelt in de mobiele markt nog een marginale rol, waardoor de ontwikkelingskosten vaak niet opwegen tegen het bereik. Het is dan verstandiger om uw app in HTML5 te ontwikkelen.